BUDGETWEEKMENU.nl

Iedere dag voordelig

Goedkoop broodbeleg

In dit artikel vele ideetjes voor wat variatie in goedkoop broodbeleg. Goedkoop brood is er al vanaf 0.79 en volkoren brood voor 0.99. (o.a. Lidl, Aldi) 

Gezond beleg

In het kader van meer groenten en fruit per dag is het een goed idee je boterham te beleggen met plakjes banaan of appel. Beetje kaneel erop. Heerlijk!

Fijn geraspte wortel met een likje fritessaus of kerriedressing. Tomaat met peper en zout. Sla komkommer en honing mosterddressing. Halve plakken kaas met een likje pesto, truffelmayonaise of honingmosterddressing, ook heerlijk.

Aardbeien op brood: een traktatie! Als je een tuintje of balkon hebt, is het aan te bevelen eenmalig een paar aardbeiplantjes aan te schaffen of vraag ze aan iemand die de tuin al vol heeft. Na de oogst ontwikkelen zich nieuwe plantjes aan de aardbeiplant, zodat je het volgende jaar wel 3x zoveel planten in de tuin kunt hebben.

Kadootje

Geef een paar aardbeiplantjes weg in een leuke weggeefhoek-bloempot. Een overschot aan aardbeien en de minder mooie exemplaren kun je na het wassen en ontdoen van kroontjes, invriezen. Je maakt er de lekkerste jam mee, die niet veel meer kost dan de suiker die er door gaat (± €0.12 per pot!). Bewaar in goed schoongemaakte potten met metalen deksel. Ook dàt zijn hele leuke kadootjes.

Hartig beleg

Vleeswaren en kaas kan nogal prijzig zijn. Goedkopere gesneden vleeswaren soorten koop je vanaf €0,59-0,99 per 150 gram. Gebruik je niet zo vaak vleeswaren, vries dan porties in. Een restje kun je ook gebruiken in bijvoorbeeld een roerbakgerecht. Snij zelf kaas van een blok kaas, of halveer de plakken voorgesneden kaas.

De goedkoopste boter voor op brood: Bij Jumbo Zeeuws meisje 0,53. 

Ideetjes:

Kies een goedkope soort vleeswaren/kaas en varieer met de smaak door te combineren met augurk of de boter op je brood te vervangen door mayonaise, bbqsaus, sladressing, pesto rood of groen. Pesto is na het openen niet zo lang houdbaar in de pot. Porties pesto kun je in een ijsblokjesvorm invriezen. Eenmaal bevroren bewaren in een zakje in de diepvries.  

Neem smeerleverworst ( €0,21 per 150 gram), gekookte worst, grillworst en leverworst die je zelf nog moet snijden (± €0,19-0,30 per 150 gram). Wel dun of weinig plakjes snijden per boterham. Zo blijft je worst lekker vers: Snij de worst in een keer, verdeel in porties en vries in.

Kies voor huzarensalade of aardappelsalade op brood (€1,69 per kilo = €0.25 per 150 gram) en kijk eens naar de goedkope varianten van de kleine bakje salades zoals kip kerriesalade. Dun laagje combineren met  komkommer of augurk.

Hou jij van tonijn, mix dan eens een bakje goedkope sellerysalade met een blikje uitgelekte tonijn. Lekker op brood en toastjes.

Neem een gekookt of gebakken eitje op brood.

Verrijk een omelet voor de variatie eens met ui, witte kool of andere groenten, 1 of meerdere tuinkruiden, enkele spekreepjes of een beetje geraspte kaas. “Of/of” is uiteraard goedkoper dan “en/en”. Serveer met geroosterd (volkoren) brood.

Warm een kop soep zelfgemaakte soep op en serveer met geroosterd (volkoren) brood. Soep kun je van bijna iedere groente en een bouillonblokje maken en is altijd goedkoop en lekker. Zeker als je kiest voor de soep van bloemkoolblad (recept op deze website)

Bak een hartige taart. Die zijn vaak koud ook heerlijk of warm heel kort op in de magnetron (30 seconden).

Zoet beleg:

Varieer eens met suiker. Gewone suiker, bruine suiker, gele basterdsuiker, rietsuiker, suiker + een snuf kaneel. 1 Kilo suiker Jumbo 0,59 is goed voor 200 boterhammen, bruine suiker (0,83) voor 60 boterhammen. Met een pak hagelslag (minimaal 1,59) van 600 gram kun je 30-40 boterhammen beleggen en is daarmee minimaal 13-18x duurder dan gewone suiker op brood.

Voordat ik nu de suikerpolitie op me af krijg het volgende: Voor 1 broodbeleg met gewone suiker is 5 gram suiker genoeg als je een pak hebt gekocht met een vrij kleine korrel bijvoorbeeld van Van Gilse. (AH suiker heeft een groffe korrel en dan verbruik je meer per boterham). Pakken hagelslag en potten pasta gaan uit van 15 tot 20 gram broodbeleg per boterham. Daarin zit meer suiker per boterham dan die 5 gram pure suiker. Bij basterdsuiker gebruik je ongeveer 10 gram per boterham.

Ook lekker: pindakaas, honing, stroop, appelstroop en (zelfgemaakte) jam. Zoek naar de goedkoopste soorten of sla toe als een huismerk in een 1+1 gratis aktie is. Kijk naar de kiloprijzen voor het vergelijk.

Luxe voor weinig: 

Maak je eigen puddingbroodjes. Zak witte bollen 10 stuks (0,99), poedersuiker en een pakje mix voor gele room (Jumbo 0,92). Natuurlijk kun je ook een half pakje bereiden en de overige broodjes (zonder room) invriezen voor een andere keer.